Opgietingen

Sauna Warmond heeft een gezellige ambiance met uitgebreide faciliteiten waarin je even aandacht voor jezelf krijgt. Weg van de alledaagse beslommeringen en lekker wegdromen in de sauna of in een Turks stoombad. Jezelf laten verzorgen met een lichaamsmassage, eventueel gecombineerd met een schoonheidsbehandeling en een zonnebank. Dat geeft je het verkwikkende gevoel van de ontspanning die lichaam en geest zo op z’n tijd nodig hebben.

Sauna Warmond heeft o.a. een aufgussauna, infra-rood sauna’s, jungle sauna, Finse sauna, rozen sauna, turks stoombad en een stilte kleuren sauna.

Warmtereguliering van het menselijk lichaam
Je lichaam heeft een temperatuur van ongeveer 37 C. Zweten is voor de mens de belangrijkste manier om de lichaamstemperatuur niet te hoog te laten oplopen. Als je de overtollige warmte niet kwijt kan, dreigt in zeer korte tijd zeer hoge koorts, met alle gevolgen van dien.

Meestal ontstaat het warmteoverschot niet omdat de omgevingstemperatuur te hoog is, maar doordat bij alle celprocessen constant warmte vrij komt. Bij zware fysieke arbeid komt warmte vrij. De celactiviteit die aan de spierarbeid ten grondslag ligt, berust op verbranding en bij verbranding komt warmte vrij.

Dit is niet alleen het geval bij inspannende arbeid, maar bij iedere activiteit, de constante opbouw en afbraak van cellen; het in stand houden van de bloedsomloop; het functioneren van het zenuwstelsel; er is geen moment dat het lichaam niet actief is en er dus geen warmte vrij komt.

De overtollige warmte wordt grotendeels via de bloedstroom naar de huid afgevoerd. Daarin zitten talloze zweetklieren, ingebed tussen de weefselcellen. Volwassen mensen hebben er zo’n twee miljoen. De zweetklieren die overal in de huid zitten, de Holocriene klieren, zorgen voor de warmteregulatie. Daarnaast zijn er ook nog de Apocriene zweetklieren.

Onaangename lucht
Deze Apocriene zweetklieren zitten in de oksels en in de liezen. Onaangename zweetlucht op die plaatsen wordt veroorzaakt door bacteriën, die bepaalde stoffen in het zweet omzetten. Het zweet dat je in de sauna verliest is bijna uitsluitend afkomstig uit de Holocriene klieren. Het bestaat voor bijna honderd procent uit water, met daarin opgelost een aantal zouten uit het lichaam.

Saunabezoek
Een sauna bezoek is een goede training voor je zweetklieren en daarmee het warmte regulatiesysteem van je lichaam. Naarmate je vaker naar de sauna gaat merk je dat het zweten steeds makkelijker gaat. Vooral voor nier (dialyse) patiënten is dit aan te bevelen vanwege het hoge vochtverlies.

Afkoelen belangrijk
Als afsluiting van het saunabad is het wel verstandig om de zweet productie met een goede afkoeling te onderbreken, omdat je anders teveel gaat “na-zweten” en een kans loopt om hoofdpijn te krijgen.

Vochtverlies
Als je regelmatig de sauna bezoekt, verlies je ongeveer 20 tot 40 gram zweet per minuut. Per rondje sauna dus ongeveer 0,5 tot 1,5 liter vocht.

Vochtverlies
Als je regelmatig de sauna bezoekt, verlies je ongeveer 20 tot 40 gram zweet per minuut. Per rondje sauna dus ongeveer 0,5 tot 1,5 liter vocht.

Lichaam schoonspoelen
Door het aftappen van bloed in de verschillende stadia van het rondje sauna heeft men door middel van wetenschappelijk onderzoek kunnen aantonen dat het uitgescheden vocht in eerste instantie direct uit het bloed wordt gehaald.

Je lichaam streeft er echter naar om de samenstelling van het bloed zo constant mogelijk te houden. Een uur na de sauna heeft het bloed, zonder dat je gedronken hebt, zich alweer hersteld. Hiervoor wordt vocht uit allerlei vet-, spier- en huidweefsels gehaald. Met het zweet worden ook melkzuren aan ons lichaam onttrokken, die bijvoorbeeld na een grote lichamelijke inspanning in de spierweefsels zijn achtergebleven. Je lichaam wordt zo via het zweten van binnenuit als het ware “schoongespoeld”.

Deze regelmatige opruiming van in de weefsels achtergebleven stofwisselingsresten en van stoffen die hier na ziekteprocessen zijn achtergebleven, is een van de belangrijkste diepte-effecten van het gebruik van de sauna. Om het verlies van zoveel vocht te compenseren wordt er door je nieren in een bepaalde periode na het rondje sauna minder vocht afgescheiden.

Voldoende drinken!
De urine wordt daardoor meer geconcentreerd en donkerder van kleur. Je kunt datzelfde verschijnsel ook op warme zomerdagen constateren. Tijdens het gebruik van de sauna zelf ontstaat er echter nog een grotere druk op de nieren. Om te voorkomen dat nadien de werking van de nieren te veel wordt afgeremd kun je door drinken na afloop van het rondje sauna het verloren vocht weer aanvullen. Het is dus belangrijk om na ieder rondje sauna voldoende te drinken, dit is vooral van belang als je nierklachten hebt.

De goede “dieptewerking” van het gebruik van de sauna wordt het minst verstoord als je dit drinken kunt uitstellen tot na afloop van het rondje sauna. Het beste is om water, vruchtensap of thee te drinken.

Zwangerschap en sauna
Wanneer je gezond bent en een normale zwangerschap doormaakt kun je zonder bezwaar
naar de sauna blijven gaan, zeker als je dit ook al voor die tijd gewend was. Bovendien verlies je in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achter blijft. Om het in medische termen te zeggen: overtollige vochtretentie wordt uitgezweet. Natuurlijk is het niet goed te overdrijven.

Op meerdere punten neem je jezelf in acht als aanstaande moeder en dat geldt ook voor de sauna. Bij diverse onderzoeken is gebleken dat in de saunacabine, als je hartslag versnelt, ook de hartslag van de baby versnelt. Dat is niets om je druk over te maken, dat gebeurt ook bij fietsen, traplopen en sporten. Dit zijn allemaal activiteiten die je als zwangere vrouw zonder bezwaar kunt doen.

Waar moet je rekening mee houden?
In de eerste drie maanden van de zwangerschap zou het op theoretische gronden misschien niet zo verstandig zijn om gebruik te maken van de sauna. In die periode is de embryo zich volop aan het ontwikkelen.

Wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt en daarvoor bloeddrukverlagende middelen slikt, is een saunabezoek ook onverstandig, door de warmte wordt het bloed dunner en zodoende kan het allemaal wat teveel van het goede worden.

Aan het einde van de zwangerschap (de laatste 6 weken) is het niet verstandig dat je een dompelbad neemt. Immers, er kan al enige ontsluiting plaatsvinden en in theorie maak je daarom wat meer kans op een infectie. Ook is het gebruik van andere baden waarin je gaat zitten, zwemmen of drijven, om deze reden af te raden. Om af te koelen kun je het beste gebruik maken van een koude douche of de koudwaterslang.

Spataderen en sauna
Is het verstandig om met spataderen de sauna in te gaan? Dat is erg afhankelijk van de mate waarin je last hebt van spataderen, over het algemeen is het in de beginfase geen probleem. Heb je er echter zoveel last van dat de dokter je bijvoorbeeld aangeraden heeft om niet met je benen in de zon te gaan zitten, dan doe je er ook geen goed aan naar de sauna te gaan.

Aambeien
Bovenstaande geldt ook voor aambeien. Heb je daar af en toe in geringe mate last van, dan hoef je de sauna niet te mijden. Wanneer je er echter veel last van hebt en ze gaan snel bloeden, dan kun je maar beter niet naar de sauna gaan.

Grens
Je voelt zelf het beste aan waar de grens ligt. Met spataderen blijft het altijd oppassen, dus ook in de sauna. Bij een ernstige vorm van spataderen, waarbij een beschadiging van de aderwand optreedt, is er ook een verhoogd risico op bloedstolsels die zich in de beschadigde aders kunnen vormen. In de sauna wordt de bloedsomloop gestimuleerd en het risico dat een dergelijk stolsel losschiet en ergens een embolie (verstopping) veroorzaakt is aanwezig.

Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn verwijdingen in de bloedvaten in (meestal) de beenaderen. Hierdoor functioneren de in de ader aanwezige kleppen onvoldoende, waardoor de toevoer van bloed vanuit de voeten/benen naar het hart wordt belemmerd.

Er bestaan allerlei variaties, waarin de mate van verslapping van de aderwand een belangrijke rol speelt. Het achterliggende bindweefsel dat rondom de aderen zit, is ook van invloed. Een ader met zwakke wanden bevat op de plaatsen die het zwakst zijn meer bloed, waardoor de druk op de vaatwand en de nabije vaatkleppen steeds groter wordt.

Omdat er rondom de beenaderen (die vaak oppervlakkig in de huid liggen) weinig weefsel zit, krijgen de aderen weinig steun. Daardoor ontstaan zichtbare blauwige knobbels op het been. Wanneer twee verbindingsaderen dicht bij elkaar zijn verwijd en gaan lekken, ontstaat er een spatader, die zichtbaar wordt als een soort bloeduitstorting.

Reuma en sauna
Is een rondje sauna nu goed of slecht voor reumapatiënten? Het is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is wat minder simpel. Dat komt omdat reuma moet worden onderscheiden in drie verschillende groepen van ziekten/klachten. Je hebt de gewrichtsontstekingziekten, waarvan de belangrijkste is de reumato de artritis (chronische reuma), er is een categorie degeneratieve gewrichtsafwijkingen (artrose) en je hebt de zogenaamde weke-delen-reuma. Het meest bekend in deze categorie zijn de nek-schouderklachten, tenniselleboog en lage rugpijn. De klachten en het ziekteverloop, alsmede de medische behandeling, verschilt sterk in de verschillende categorieën. Wat voor de een heilzaam kan zijn, werkt voor de ander averechts. En dat geldt ook voor de afwisseling van warm en koud bij een rondje sauna.

Pijnstillend effect
Helaas is er weinig literatuur te vinden in de wetenschappelijke medische literatuur van de laatste tien jaar over het onderwerp Sauna en Reuma. Toch kan in zijn algemeenheid wel gesteld worden dat voor de chronische reuma de sauna een pijnstillend effect kan hebben. Ook bij de artrose patiënten zijn gunstige effecten van een rondje sauna op stijfheid klachten bekend. Bij patiënten met weke-delen-reuma zijn zowel gunstige als ongunstige effecten bekend.

Afkoelen
Vooral de toename van pijnklachten een dag na het rondje sauna komt voor bij patiënten met weke-delen-reuma. Een remedie voor deze categorie zou zijn na de sauna juist goed af te koelen, terwijl voor andere categorieën een te grote koudeprikkel moet worden vermeden. Je merkt het; de vraag of een rondje sauna nu goed of slecht is voor reumapatiënten is makkelijker te stellen dan te beantwoorden.

Fins opgietritueel
Tijdens een Loyly(= opgietritueel) in de sauna wordt er water met een aromatische olie opgegoten door een saunameester. De aromatische olie zorgt voor een heerlijke geur en er worden ook heilzame eigenschappen aan toegedicht. De saunameester gooit een flinke portie water op de saunakachel waardoor de warmte in de sauna daalt, maar de luchtvochtigheid stijgt. Met een handdoek wordt de stoom verspreid over de sauna.

Wat is er fijn aan een Loyly
Door de geur en het gevoel van extra warmte wordt het een soort sauna plus. Zodra de saunameester een laagje warme lucht langs uw lichaam wappert, voelt het alsof er een warme deken over u heen valt. Door veel mensen wordt een Loyly als een zeer prettige toevoeging aan een saunadag ervaren. Het ritueel zorgt voor een speciale ervaring, die per Loyly en vooral per saunameester kan verschillen. Een saunameester dient zelf voldoende kracht en uithoudingsvermogen te bezitten. Verder is het een hele intense ervaring. Het is in ieder geval het proberen waard!

Waarom lijkt een Loyly heter
Tijdens een Loyly stijgt de luchtvochtigheid door verdamping van het opgegoten water. Dit veroorzaakt aan de ene kant dat de verdamping van zweet op de huid vermindert, waardoor je minder goed afkoelt. Aan de andere kant condenseert vochtigheid uit de lucht op je huid waardoor warmte wordt afgegeven aan je lichaam (omgekeerde verdamping). Door de luchtstroming van het wapperen door een saunameester wordt het isolerende luchtlaagje rondom je huid doorbroken. Door de hogere luchtvochtigheid geleidt de lucht meer warmte en lijkt het heter.

Afkoelen na de Loyly
Een Loyly kan best heftig zijn.. Koel rustig af, ga eerst in de buitenlucht wandelen totdat je het koel krijgt. Ga vervolgens met koud water aan de slag. Werk rustig naar je hart toe, begin bij je voeten en handen. Je kan nog afsluiten met een dompelbad (altijd eerst douchen). Zorg vooral dat je ook je hoofd goed koelt. Bij sommige mensen leidt een slechte afkoeling van het hoofd tot hoofdpijn. Overigens kun je ook hoofdpijn krijgen als je te snel gaat. Doe het dus rustig aan.

Translate »